İdeal bir gebelik takibinin en önemli aşamalarından birisi de gelişmekte olan

bebeğin tüm organ ve oluşumlarının detaylı bir şekilde incelendiği ayrıntılı ultrason incelemesidir. Bu inceleme ikinci düzey ultrasonografi, ikinci trimester ultrasonografi taraması, detaylı fetal inceleme, fetal anatomik inceleme gibi değişik isimlerle de anılmaktadır.

Ayrıntılı ultrason incelemesi özel bir ultrason cihazı gerektirmemektedir. Çözünürlüğü ve görüntü kalitesi yeterli bir cihaz ile tüm sistem ve organlar dikkatli bir şekilde gözden geçirilmelidir. Önemli olan ayrıntılı ultrason incelemesi bu konuda özel eğitim almış hekimler tarafından yapılmasıdır.

Ayrıntılı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Ayrıntılı ultrason bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı ve kemik yapıların henüz tam gelişmediği bir dönem olan 18-24. haftalar arasında yapılmaktadır. Bu incelemede amaç, bebekte görülebilecek doğumsal kusurların tespit edilmesi ve bazı genetik hastalıklarda ortaya çıkabilecek olan anomalilerin saptanarak gerekirse ileri inceleme yapılmasıdır. Ancak ultrason teknolojisindeki tüm gelişmelere karşın, en iyi cihazlar ve en tecrübeli uzmanların varlığında bile doğumsal kusurların ancak %70-80'i tespit edilebilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı ultrason, diğer gebelik ultrason incelemelerinden farklı değildir. Sadece işlem diğerlerinde daha uzun sürmektedir. Ortalama ultrason inceleme süresi, bebeğin pozisyonu ve su miktarı ile de ilişkili olarak, 30-45 dakika sürebilmektedir. Bebeğin sırasıyla kafa içi yapıları, yüzü, boynu, göğüs kafesi, kalbi, karın boşluğu organları, genital bölgesi, kol ve bacakları ile omurgası ayrıntılı olarak incelenir. Bazı durumlarda ayrıntılı ultrason işlemi tek seansta tamamlanamayabilir. Bu durumda hasta aynı hafta içinde bir kez daha kontrole çağrılarak prosedür tamamlanmalıdır.

Muayenehanemizde görev alan tüm kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarımız ayrıntılı ultrason taramasını uygulayabilmektedirler.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com