
Bakteriyel Vaginozis Tanım
Normal olmayan vajinal akıntının en sık görülen nedenlerinden biri "bakteriyel vaginosis"dir. Bu enfeksiyon vajinada yararlı bakterilerin dengesinin bozulması ile "Gardnerella vaginalis" denen bakterinin aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Kadınların yarısında hayatlarının bir döneminde bu enfeksiyona bağlı olarak şikayetler gelişmektedir.
Bu enfeksiyon bakteriyel vaginozis dışında bakteriyel vajinit, gardnerella vajinit, non spesifik vajinit, haemophilus vajinit şeklinde de adlandırlmaktadır.
Bakteriyel Vaginozis Klinik ve Tanı Yöntemleri
Bakteriyel vaginozis durumunda hastanın bol miktarda beyaz-gri, hafif sarımsı vajinal akıntısı olmaktadır. Bu akıntının karakteristik özelliği kötü kokulu olmasıdır. Özellikle cinsel ilişki ve adet kanaması sırasında artış gösteren "bayat balık kokusu" bu enfeksiyon için tipiktir. Kötü kokulu vajinal akıntı bu enfeksiyonun başlıca bulgusudur. Bunun dışında daha az rahatsız edici olabilmekle birlikte idrarda yanma, vajinal kaşıntı ve yanma, kasık ağrısı da oluşabilmektedir. Bazen bakteriyel vaginozis asemptomatik de seyredebilmektedir, böyle hastalarda tanı jinekolojik muayene sırasında konulmaktadır.
Bakteriyel vaginozis tanısı çoğunlukla jinekolojik muayene sırasında konulabilmektedir. Şüpheli durumlarda tanıdan kesin emin olunması için “whiff testi” uygulanabilir. Bu testte vajinal akıntı örneği, bazik pH’a sahip “potasyum hidroksit (KOH)” ile karıştırılarak kötü kokunun ortaya çıkarılması sağlanılır. Ayrıca vajinal akıntı örneğinin tuzlu suyla karıştırılarak direkt mikroskop altında değerlendirmesi ile gardnerella bakterisi, iltihap hücreleri (lökositler) veya gardnerella vajinitine ait “clue cell” görünümü ile bakteriyel vaginozis kesin olarak tanınabilmektedir. Buna da “fresh testi” (taze preparat testi) adı verilmektedir. Diğer yandan normalde 3,8-4,5 aralığında olan vajinal pH değeri, bu enfeksiyonda 4,5’in üzerine çıkmıştır.
Bakteriyel Vaginozis Tedavisi
Bakteriyel vaginozis tedavi edilmediği durumda enfeksiyon rahim ve tüplere uzanarak ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bu enfeksiyonların tedavisinde ağızdan ve vajinal yoldan (özellikle metronidazole, ornidazol, klindamisin grubu) antibakteriyel ilaçlar kullanılmaktadır. Eş tedavisi sadece tedavi sonrası tekrarlayan dirençli vakalarda önerilmektedir.