Düşük Tehlikesi Hissettiysem Neler Yapmalıyım?
Bazı durumların saptanması halinde düşük riski artmaktadır. Bunların başında kanaması olan gebeler gelmektedir. Kanaması olduğu halde gebelik kesesi düzenli, bebek kalp atışları mevcut gebeler düşük riski altındadırlar. Bazı gebelerde fetus etkilenmese de rahim içinde kanama odakları tespit edilebilir. Ya da rahim şekil bozukluğu olan, myom gibi tümöral kitleleri olan gebelerin de düşük riski daha yüksektir.
Düşük tehlikesi olan (abortus imminens) durumda yapılması gereken bazı önlemler mevcuttur:
- Öncelikle özellikle kanama olması durumunda cinsel ilişki yasaklanmalıdır. Ayrıca hasta yoğun fiziksel aktivite içinde bulunmaması konusunda uyarılmalıdır.
- Hastalar bol sıvı tüketmelidir. Böylece sıvı eksiklikleri tamamlanarak rahimin bolca kanlaması ve fetusun yeterince oksijenlenmesi mümkün olacaktır.
- Yoğun kanama ve kasık ağrısı olan hastalara yatak istirahatı önerilmelidir.
- Rahim gevşetici bazı hormonal ilaçlar ve kan sulandırıcı ilaçlar başlanabilir.
Ancak tüm bu tedbirler başlanılırken şu bilgiyi hasta ile paylaşmak doğru olacaktır. Düşük tehlikesi durumlarında uygulanan önlemler ve tedaviler bilimsel olarak etkinliği tartışmalı ancak gebeliğe zararı olmayan yöntemlerdir. Etkinliği net bir tedavi yöntemi mevcut değildir, bu nedenle olumlu etkisi olması muhtemel tedaviler destek amacıyla uygulanmaktadır.