Spontan abortus (düşük) tipleri klinik olarak aşağıdaki gibidir:

1) Düşük Tehdidi (abortus imminens)

Gebeliğin 20. haftasından önce rahim içi kaynaklı kanamadır. Kanamaya eşlik eden rahim kasılmaları olabilir veya olmaya da bilir. Muayene ile incelendiğinde rahim ağzı açık değildir ve herhangi bir fetusa ait doku dışarı atılmamıştır. Bu durumda gebe yakın takibe alınarak yoğun fiziksel aktiveden ve cinsel ilişkiden uzak durması önerilir.

2) Kaçınılmaz Düşük (Abortus İncipiens)

Rahim içi kanama ile birlikte rahim ağzında da açılma vardır. Rahim kasılmalarına bağlı olarak oluşan ağrı sıklıkla vardır. Fetusa ait parçalar henüz atılmamış olsa bile bu aşamaya gelen gebelikler durdurulamaz. Genellikle düşüğe karşı uygulanan tedaviler başlanılarak gebelik yakın takibe alınır. Eğer parça düşürme başlarsa tedavi olarak kürtaj ile gebelik sonlandırılması gerekir.

3) Tam Düşük (Abortus Completus)

Gebeliğin 20. haftasından önce rahim içindeki tüm fetus ve plasenta dokularının tam olarak rahim dışına atılmasıdır. Ultrason ile inceleme yapıldığında rahim içi çizgisi (endometrium) ince izlenir. Bu durumda bazen kürtaj yapılmaya gerek kalmayabilir. Ancak klinik pratiğinde genellikle enfeksiyon ve kanama riskini azaltmak amacıyla koruyucu kürtaj uygulanmaktadır.

4) Tam Olmayan Düşük (Abortus İncompletus)

Fetus ve plansanın tamamının değil de bir kısmının atıldığı, bir kısmının da rahimde kaldığı düşük türüdür. Hastaların kasık ağrılar parça düşmesi ile hafifleyebilir. Ancak kanama şikayeti devam edecektir. Tedavi olarak mutlaka kürtaj ile kalan dokular çıkarılmalıdır. Aksi takdirde hem kanama uzun sürecek, hem de enfeksiyon nedeni ile rahim içi yapışıkları gelişebilecektir.

5) Gözden Kaçırılmış Düşük (Missed Abortus)

Gebeliğin 20. haftasından önce fetusun rahim içerisinde kalp atışlarının durmasıdır. Kalbi duran fetus rahim içinde haftalarca kalabilir. Sıklıkla tanısı normal ultrason takiplerinde konulabilir. Tedavisi gebeliğin tahliyesi (kürtaj) şeklinde yapılamaktadır.

6) Septik Abortus

Gebelik ile dokuların düşük sürecinde enfekte olmasıdır. Uygun olmayan koşullarda yapılan kürtajlarda, düşük sonrası rahmin erken dönemde boşaltılmadığı durumlarda veya kriminal abortuslara bağlı travma, rahim duvarında delinme ve rahim ağzı yırtılması durumlarında görülür. Enfeksiyona bağlı hastada 38 derecenin üzerinde ateş, çarpıntı (taşikardi), kötü kokulu vajinal akıntı gelişebilir. Enfeksiyon rahim içi dokusundan tüplere ve karın içi zarına atlayarak septisemi ve septik şoka neden olarak anne adayının yaşamını kaybetmesine neden olabilir. Tanı muayene ve ultrason değerlendirmesi ile konulabilir. Rahim ağzından doku örnekleri ve kan kültürü alınmalıdır. Sonuca göre antibiyotik tedavisi ve en kısa zamanda kürtaj yapılır, hastanın yaşam belirtileri dikkatle izlenir

7) Tekrarlayan Düşük (Abortus Habitualis)

Üç ya da daha fazla sayıda gebeliğin kendiliğinden sonlanmasına tekrarlayan düşük adı verilir. Tekrarlayan düşüklerin çoğunluğunda altta yatan neden ortaya konulamaz. Hastaların bir kısmında rahim şekil bozuklukları (anomali), hormonal bozukluklar (polikistik over sendromu, troid hastalıkları,  diabet gibi), genetik hastalıklar, kan pıhtılaşma bozuklukları (antifosfolipid antikor sendromu gibi), bağışıklık sistemi bozuklukları, iltihabi nedenler (endometrit gibi), ve çevresel faktörler (sigara, alkol gibi) rol oynayabilir.

8) Boş Gebelik

Gebelik kesesinin oluşmasının ardından fetusun oluşmaması durumuna verilen addır. Ultrasonda sadece gebelik kesesinin görülmesi ile tanısı rasgele konulabilir. Bazen ihmal edilen vakalarda kanama ve kasık ağrısı belirtileri ile ortaya çıkabilir.

9) Biyokimyasal Gebelik

Fetus rahime ulaşıp rahim içi zarına (endometrium) gömüldüğünde gebelik hormonları (HCG) salınmaya başlar. Erken gebelik dönemlerinde fetus ve gebelik kesesi henüz ultrason incelemesinde görülmeden önce kanda gebelik testi (HCG) pozitif saptanabilir. HCG değer yaklaşık 1000 IU/mL değerine ulaştığında ise ultrasonografik olarak gebelik kesesi saptanabilir hale gelir. Gebelik testini pozitif saptanmasından ultrasonda gebelik kesesinin görülmesine kadar süren dönemde gebeliğe ébiyokimyasal gebelik” adı verilir. Ultrasonda gebeliğin görülmesi ile artık ”klinik gebelik” dönemi başlamış olur. Gebeliklerin bir bölümü henüz biyokimyasal gebelik aşamasında iken düşük sonucu sonlanabilir. Bu durumlarda sıklıklar kanama sonrası rahim içi zarı temizlenir ve kürtaj uygulanmasına gerek kalmaz.

10) Rahim Ağzı Yetmezliğine Bağlı Düşük

Gebeliğin 4. veya 5. ayında görülür. Rahim ağzı ağrı olmadan açılarak gebelik kesesinin vajinaya sarkmasına ve yırtılmasına neden olur. Rahim ağzı yetmezliği, rahim ağzının yapısal bozukluğuna bağlı olabileceği gibi özellikle zor doğumlar sonucu oluşan rahim ağzı yırtığı, rahim ağzından parça alınması ve yakılması sonrasında gelişebilir. Rahim ağzı yetmezliği gebeliğin 6-32. haftalarında anestezi altında rahim ağzı etrafına dikiş konularak (kese ağzı büzer gibi) tedavi edilir.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com