
Erkek kökenli kısırlık pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde üreme potansiyeli kadınlardan farklı olarak yaştan daha az etkilenmektedir. Bunun yanı sıra genetik faktörler, geçirilmiş enfeksiyonlar, hormon bozuklukları, diyabet (şeker hastalığı) ve böbrek yetmezliği gibi metabolik hastalıklar, inmemiş testis gibi patolojiler erkek kısırlığında altta yatan başlıca nedenlerdir. Çevre kirliliğinin artması, kimyasal maddelere uzun süre maruz kalma, sigara tüketiminin artması, radyasyona maruziyet, alkol ve bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı gibi çevresel sebepler de son dönemde erkek infertilitesinin görülme sıklığını artıran diğer nedenlerdendir.
Kısırlık problemi yaşayan çiftlerde erkek faktörünün araştırılması kadınlara göre daha kolaydır. Öncelikle ayrıntı olarak çift ile görüşülerek cinsel hayat sorgulanmalıdır. Çiftlerin cinsel birlikteliğinin sıklığı ve niteliği ortaya konulmalıdır. Bazen birçok araştırmaya rağmen nedeni ortaya konulamamış infertilite vakalarında, sorun sadece cinsel fonksiyon bozuklukları olabilmektedir.
Ayrıntılı görüşmenin ardından erkek faktör için yapılması gereken başlıca tetkik sperm analizidir (spermiogram). Bu tetkik sperm sayısı, hareketliliği, şekil yapısının incelenmesini sağlarken, enfeksiyon ve prostat fonksiyonları açısından da katkı sağlar. Her ne kadar birçok erkek için sıkıntı verici bir tetkik olsa da, sperm analizi (semen analizi-spermiogram) tedavinin planlanması için mutlaka yapılması gereken bir tetkiktir.