Anne babalar için ultrasonda bebeği görmek çok keyifli ve özel bir andır.
Gebelikte Ultrasonografi Kullanımı
Ultrasonografi, yani daha bilinen adıyla ultrason, gebelik boyunca doktor tarafından bebeğin kontrolü için kullanılan bir teknolojidir. Ultrasonda, ses dalgalarının plasenta ve bebeğin organlarına çarpıp geri dönmesiyle görüntü oluşmaktadır. Bu görüntülerin takibi ile hem bebeğin sağlığı hakkında bilgi alınması, hem bir takım rutin kontrollerin yapılması mümkün olmaktadır.
Ultrason, radyasyon ışınları içermediğinden anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir tehlikesi yoktur.
Anne babalar için ultrasonda bebeği görmek çok keyifli ve özel bir andır. Ancak ultrasonun asıl özelliği, teşhislerin kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesine imkan vermesidir. Kemik ölçümleri, bebeğin hangi haftada olduğu, kafa çevresi, ense kalınlığı gibi takipler ultrasonla yapılabilmekte, olası bir risk erken teşhis edilmekte ve bebek henüz anne karnındayken müdahale mümkün olabilmektedir.
Gebelikte ultrason ile öğrenilebilen bir diğer konu da bebeğin cinsiyetidir. Gebeliğin 14–18. haftalarında bebeğin kız mı erkek mi olduğu %90 – 100 arası bir oranda anlaşılabilmektedir.
Ultrasonografi, tüm teknolojiler gibi sürekli geliştirilmekte ve bebeğin daha iyi görüntülenmesi için çalışılmaktadır. Son yıllarda iki boyutlu, siyah beyaz ultrasonların yanı sıra bebeği üç boyutlu da gösterebilen özel cihazlar da üretilmeye başlanmıştır.
Merkezimizde ultrasonografi için son teknoloji cihazlar kullanılmakta, bu sayede anne ve bebek sağlığı daha yakından takip edilmektedir.