Kadınlarda kısırlık doğuştan olabileceği gibi, sonradan meydana gelen hastalıklar sonucunda da olabilir. Kısırlıkta hastalıkların dışında yaş, hayat tarzı ve yapılan seçimler de etki eder. Hayat tarzıyla ilgili etkenler stres ve diğer nedenlerden oluşan psikolojik baskılar, içki ve sigara kullanımı gibi durumlar bulunmaktadır.
Kısırlığa yol açan başlıca nedenler:
1- Yaş
Kadının yaşının ilerlemesi, yumurtalarının kalitesinde azalmaya neden olmaktadır. 35 yaşı geçen kadınlarda gebe kalma ihtimali düşmektedir. Adet görmede sorun olmasa dahi, yumurtanın döllenmesi zorlaşmaktadır.
2 – Yumurtalık hastalıkları
Yumurtalık ve yumurtlama işlemindeki sorunlar gebeliğin oluşmamasında en sık görülen nedenlerden biridir. Yumurtlamanın çok seyrek olması veya hiç olmaması kısırlığa yol açmaktadır. Adetlerin seyrek olması, normal dışı kanamalar yumurtalığa ait sorunların belirtileri olabilir.
Kısırlık şüphesi bulunan durumlarda yumurtalıkla ilgili hormonal sorunlar ve hastalıklar da incelenmektedir. Bunlar arasında
- Yumurtlamayı başlatan hormonun azlığı
- Süt salgılayıcı prolaktin hormonunun fazlalığı
- Polikistik over sendromu
- Erken menopoz – yumurtalıkların işlevinin gerilemesi / azalması durumları bulunmaktadır.
3 – Rahim ağzı hastalıkları
Rahim ağzı bölgesinde doğuştan olan yapısal bozukluklar gebelik oluşumunu engelleyebilir. Bunların yanı sıra geçirilen enfeksiyonlar, rahim ağzı salgısına ait sorunlar ve yapılan operasyonlar da kısırlığa neden olabilmektedir.
4 – Tüplerdeki hasarlar
Kadının yumurtası ile erkekten gelen spermlerin buluşma ve döllenme noktası olan tüpler, yapısal bozukluklar veya geçirilen operasyonlar / hastalıklar nedeni ile kısmen hasarlı ve tıkalı olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sıklıkla tüplerde hasara yol açmaktadır.
5 – Rahim hastalıkları
Rahim içinde gelişen kistler de gebeliği engelleyici olabilmektedir. Kistler dışında rahim dokusunun rahmin dışında gelişmesi olarak tanımlanan endometriozis adlı hastalık da kısırlıkta sık gözlenen nedenler arasındadır.
Kısırlık meydana getiren bir çok hastalık günümüzde tedavi edilmekte ve çiftler çocuk sahibi olabilmektelerdir. Sağlıklı bir gebelik ve doğum için doktorunuzla birlikte ilerlemeyi ihmal etmeyin.