Klamidya Enfeksiyonu Tanım

Klamidya enfeksiyonları "Chlamydia Trachomatis" adı verilen bir bakteri tarafından oluşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde en sık izlenen cinsel yolla bulaşan hastalık klamidyadır. Klamidya en sık rahim ağzına yerleşmektedir, bazen enfeksiyon yukarı doğru tırmanarak rahim, tüpler ve yumurtalıklar da enfeksiyonlardan etkilenebilir. Genital enfeksiyonlar dışında göz çevresinde "arpacık", akciğerlerde "zatüre" oluşumundan da klamidya bakterisi sorumludur. Daha ender olarak da bu bakteri "lenfogranuloma venereum" adı verilen lenf bezlerinde tıkanıklık yapan iltihabi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Klamidya Enfeksiyonu Klinik ve Tanı yöntemleri

Klamidya enfeksiyonları, diğer rahim ağzı enfeksiyonlarında olduğu gibi çoğunlukla belirti vermezler ve jinekolojik muayene sırasında alınan kültürlerde tesadüfen ortaya konurlar. Belirti vermesi durumunda hafif sarımsı vajinal akıntı, vajinal ve idrar yanması, kasık ağrısı ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler ile ortaya çıkarlar. Klamidya tanısı için rahim ağzından kültür alınmalıdır. Özellikle birden fazla kişi ile cinsel ilişki yaşanması durumunda yapılan kültürlerin yarısına yakınında klamidya enfeksiyonu saptanmıştır.

Klamidya enfeksiyonları özellikle tüplere yayıldığında, tüplerde kalıcı yapışıklıklara neden olarak gebeliğin oluşumunda ciddi sıkıntılar oluşabilmektedir. Benzer şekilde klamidya gebelikte düşük ve erken doğuma da yol açabilmektedir. Doğum sırasında klamidya bakterisini anneden alan yenidoğan bebekleri bekleyen diğer bir sorun ise "Klamidya’ya bağlı zatüre" oluşmasıdır.

Klamidya Enfeksiyonu Tedavisi

Klamidya enfeksiyonlarında ağızdan uygulanan antibiyotik ajanlarla (tetrasiklin ve doksisiklin grubu) tedavi uygulanır. Semptomsuz seyretmesi, kısırlık ve gebelik komplikasyonları oluşturmaları nedeniyle kadınların yıllık periyotlar ile klamidya enfeksiyonu açısından taranması yerinde olacaktır.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com