Molluskum kontagiozum bir virüs türü olan "poxvirus" tarafından meydana gelen, geçmişte en çok çocuklarda görülmesine rağmen, günümüzde yaygınlaşan cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeni ile erişkinlerde de izlenebilen bir deri hastalığıdır. Sıklıkla kasıklarda, genital alanlarda ve makat civarında görülmektedir. Deri üzerinde küçük siğillere benzeyen, göbek kısmı olan parlak ve inci beyazı kubbeler şeklinde, çok sayıda lezyonlar oluşur. Bazı lezyonların orta kısmında çöküntülergörülebilir. Deri lezyonları hızlı bir şekilde tüm vücuda yayılabilirler. Bu sivilce benzeri lezyonlar sıkıldıklarında içlerinden süte benzer bir sıvı boşalabilir. Bu sıvının mikroskopik incelemesi ile virüsün tanısı netleştirilebilir. Ancak tanı için deri lezyonunun tipik görüntüsü çoğunlukla yeterlidir.
Bu virüsün bulaşıcılığı diğer hastalıklar kadar yüksek değildir. Virüs, en sık cinsel temasla bulaşabildiği gibi, virüsle bulaşık olan havlu, çarşaf, iç çamaşırı gibi eşyalarla direk temasla da bulaşabilir.
Molluskum kontagiozum enfeksiyonu sıklıkla 1,5-3 ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak nadiren 6 aydan 5 yıla kadar kaybolmadan varlığını sürdürebilmektedir. Özellikle genital alanda yayılan molluskum kontagiozum hastalığı seksüel olarak başka kişilere geçmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi için en sık uygulanan teknik "kriyoterapi"dir. Bunun yanı sıra bazı ilaç tedavileri de molluskum kontagiozum hastalığında kullanılmaktadır.