Vajina ile rahim arasında uzanan bir kanal olan rahim ağzından gelişen kanserler her yıl dünyada pek çok kadının hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Aslında uzun bir süreç sonrası başlayan kanserleşme, ortaya çıktığında son derece agresif seyretmektedir. HPV virüsü rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli nedenidir.

Rahim ağzı kanseri nasıl önlenebilir?

HPV aşısı ile rahim ağzı kanserine neden olan enfeksiyonların önüne geçilmesi ve rahim ağzı kanseri gelişimi önlenebilmektedir. Aşılanmamış hastalarda bile rahim ağzı kanseri yıllar içinde, yavaş yavaş geliştiği için, erken aşamada yakalanabilen ve tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Pap-smear adı verilen tarama ile rahim ağzı kanseri, düzenli takip edilen bir hasta için korkulu rüya olmaktan çıkmıştır.

Pap-smear taraması, rahim ağzından dökülen hücrelerin bir fırça yardımı ile toplanılarak, cam üzerine yayılması, ardından mikroskop ile bu hücrelerin incelenmesi mantığına dayanır. Tamamen ağrısız ve kanamasız olan bu yıllık tarama yöntemi ile rahim ağzı kanseri daha oluşmadan,  ilk basamaklarda yakalanabilir. Çoğu zaman 15–20 dakikalık cerrahi prosedürler ile rahimin alınmasına gerek duyulmadan, bu hastalıklar tamamen tedavi edilebilmektedir.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com