
Rahim ağzından gelişen kanserler her yıl dünyada pek çok kadının hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanserini oluşumu yıllar süren bir sürecin sonucudur. Kanser tarama programları kolayca yakalanabilecek bu kanser türü, ortaya çıktığında son derece ölümcül seyretmektedir.
HPV virüs rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli nedenidir. HPV aşıları ile rahim ağzı kanserine neden olan enfeksiyonların önüne geçilmesi ve rahim ağzı kanseri gelişimi önlenebilmektedir.
Pap-smear adı verilen tarama ile rahim ağzı kanseri, düzenli takip edilen bir hasta için korkulu rüya olmaktan çıkmıştır. Bu tarama, rahim ağzından dökülen hücrelerin bir fırça yardımı ile toplanılarak, cam üzerine yayılması, ardından mikroskop ile bu hücrelerin incelenmesi mantığına dayanır. Tamamen ağrısız ve kanamasız olan bu yıllık tarama yöntemi ile rahim ağzı kanserinden daha oluşmadan, ilk basamaklarda şüphelenilebilir.
Kolposkopi, pap-smear taramasında şüpheli lezyonlar saptanan hastalarda uygulanan kesin tanının konulmasını sağlayan bir işlemdir. Kolposkopide, normal jinekolojik muayene sırasında çıplak gözle izlenebilen rahim ağzının, mikroskop benzeri özel bir büyüteç yardımı ile, daha büyük, net ve detaylı şekilde incelenmektedir. Böylece şüpheli alanlarda biyopsi alınarak kesin patolojik tanı konulabilir.
Muayenehanemizde de uyguladığımız kolposkopi işlemi ağrısız bir prosedürdür. Uygulama sırasında normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem yapılmaz. Sadece kolposkop adı verilen büyütme özelliği olan kamera ile rahim ağzı kayıt edilerek ekrandan patolojik alanlar tespit edilir. Kolposkopi sırasında genel anestezi gerektirmediği için hasta da işlemi seyredebilmektedir.