“Pelvik İnflamatuar Hastalık”

Tüp enfeksiyonları vajinal ve rahim ağzı enfeksiyonlarından daha farklı bir tabloya neden olurlar. Diğerlerinden farklı olarak bu enfeksiyonlarda kasık ağrısı ağırlıklı belirtiler oluşmaktadır ve tedavisi iyi yapılmaması durumunda kısırlık gibi son derece ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Tüp enfeksiyonları "pelvik inflamatuar hastalık" olarak adlandırılmaktadır. Bu tanıma neden olan durumlarda ağırlıklı olarak tüplerin enfekte olmasına bağlı belirtiler baskın olmasının yanı sıra, rahim ve yumurtalıklar da enfekte olabilirler.

Pelvik inflamatuar hastalık (İngilizce tanımından dolayı kısaltması olarak PID kullanılır) kadınları etkileyen en yaygın ve ciddi enfeksiyon durumlarından biridir. Sıklıkla üreme çağındaki, seksüel açıdan aktif olan kadınlarda oluşmaktadır. İhmal edilmesi durumunda hayatı tehdit edici boyutlarda komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalığın (PID) en sık nedeninin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır. Gonore ( bel soğukluğu ) ve klamidya en sık pelvik inflamatuar hastalığa yol açan nedenlerdir. Pelvik inflamatuar hastalığın (PID) genellikle iki aşamada gelişmektedir. İlk aşamada bakteri rahim ağzına yerleşir. Ardından ikinci aşamada ise rahim ağzı enfekte olan hastaların % 10’unda bakteri rahim, tüpler, yumurtalıklar ve karın boşluğuna kadar yayılır.

Pelvik inflamatuar hastalığın (PID) daha az sıklıkta görülen nedenleri ise; steril şartlar altında uygulanmayan kürtaj ve düşükler, enfekte şartlarda yapılan doğumlar ve herhangi bir vajinal enfeksiyon varlığında spiral takma girişiminde bulunulmasıdır.

Tüp Enfeksiyonları Klinik ve Tanı yöntemleri

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) sıklıkla kötü kokulu vajinal akıntı, orta-şiddetli derecede kasık ağrısı, ateş, titreme-üşüme, bulantı, idrar şikayetleri gibi bulgularla ortaya çıkmaktadır. Bazen bu bulgular hastanın hayat kalitesini bozmayacak şekilde olabilirken, bazı durumlarda ise hastaneye yatırılacak kadar şiddetli de olabilir. Pelvik inflamatuar hastalık (PID) kısırlığın önlenebilir nedenleri arasında da en yaygın olanıdır. Bu enfeksiyon sonucu özellikle tüpler olmak üzere karın içinde yaygın yapışıklık oluşmakta, sonuçta da kısırlık gelişebilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) tanısı çoğunlukla jinekolojik muayene ve ultrason incelemesi ile konulabilmektedir. Ancak bazen laparoskopi gibi girişimlerle tanının teyit edilmesi gerekebilir.

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) genellikle birden fazla seks partneri olan 25 yaşından küçük genç kadınlarda saptanmaktadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan birini bulunduran kadınlar ya da daha önce PID geçirmiş olan kadınlarda yeniden Pelvik inflamatuar hastalık (PID) gelişme ihtimali daha yüksektir. Kadınlar tek eşli olsalar bile, erkek eşlerinin birden fazla seks partneri olması durumunda da PID yönünden yine artmış bir risk olacaktır.

Tüp Enfeksiyonları Tedavi

Pelvik inflamatuar hastalık (PID) tedavisi antibiyotikler ile olmaktadır. Birçok vakada tek antibiyotik kullanımı yeterli olmakta iken, bazen kombine antibiyotik tedavileri gerekebilir.Antibiyotikler belirtilerin ve enfeksiyonun şiddetine göre ağız yoluyla veya tercihen hastaneye yatırılarak damar içi yoluyla uygulanabilmektedir. Çoğu vakada tedavi süresi iki haftayı bulmaktadır. Eğer antibiyotik tedavisi yeterli iyileşmeyi sağlamaz ise cerrahi tedavi de gerekebilir.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com