Submüköz Myomlar,
Miyomlar rahimin kas tabakasından orijin alır. Kadınlarda en sık raslanan iyi huylu tümörlerdir. Kötü huylu tümör olma olasılığı -05 civarındadır. Bütün kadınlarda ömür boyu görülme oranı %70 dir. Üreme çağında 4 kadından birinde rastlanır. Her zaman da şikayet vermez .Rahim içine doğru büyüyen myomlara submüköz myom adı verilir. Genelde miyomların ¼ ünde şikayet olur fakat rahim içine doğru büyüyen miyomlar en çok şikayet verenleridir.
Miyomların verdiği şikayetler; Adet düzensizlikleri, Kasık ağrıları, Kısırlık, Aşırı Kanamalar ve Düşük şeklindedir.
Rahimiçi (submüköz) miyomların günümüzdeki en çağdaş tedavi şekli Histeroskopi dir. Histeroskopinin sağladığı avantajlar; Kısa bir operasyon süresi, Kısa hastane kalış süresi, Karın bölgesinde kesi yapılmadığı için kısa iylesme ve minimal enfeksiyon olması şeklinde sıralanabilir. Başarı operatörün deneyimli olması ve teknik donanım yetetrliliği ve güçlük derecesinden geçmektedir. Bazen büyük myomlar birden çok seans ile alınması gerekebilir. Başarı oranı yüksek, rahim alınma tehlikesi son derece azdır.
Riskleri; Rahim delinebilir, kanama olabilir, İşlem çok uzun sürerse, kullanılan suyun bir kısmı hastanın kan damarlarına girer ve hayati tehlikesi olabilen beyin ödemi meydana gelebilir. Uzun vadede gebelik olduğunda rahim duvarı yırtılması, plasentanın rahim duvarına aşırı yapışması söz konusu olabilir. Ancak bunlar çok nadir görülen komplikasyonlardır. Ancak bu komplikasyonlar uygun bir donanım ve düzen yanında deneyimli bir hekim tarafından operasyon yapılması ile azaltılabilir.
Gebelik planlanıyorsa myom alınan yerlerin iyleşmesi yaklaşık iki ay bir süre aldığı için gebelikle ilgili işlemlerin yapılması bu kadar bir süre ertelenir. Tüp bebek için yine en az iki ay sonra işlemlere başlanabilir.