Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi rahim içi ve rahim ağzının incelenmesi amacı ile uygulanan bir çeşit tetkik yöntemidir. Endoskopi benzeri bir yöntem olan histeroskopi işlemi; vajinal yolla rahim içi ve rahim ağzının değerlendirilmesi için uygulanmaktadır. Günümüzde jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından ugulanabilen bu işlem bazı özel durumlarda genel anestezi ya da lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilmektedir. 

Rahim ağzında oluşan myomlar, polipler ya da başka sorunların teşhis edilebilmesinin yanında tedavi yöntemi olarak da kullanılan histeroskopi yüksek teknolojşk bir görüntüleme sağlaması ile biyopsi işlemi sırasında da uygulanabilmektedir. 

Histeroskopi işlemi tanı amacı ile uygulanacağı zaman herhangi bir anestezi uygulamasına gerek yoktur. Jinekolojik muayene masasına yatırılan hastanın vajen bölgesi ile rahim ağzı antiseptik ilaçlarla ile temizendikten sonra bir optik cihaz rahim içerisine yerleştirilmektedir. Bununla birlikte karbondioksit ve sıvı verielerek rahim içinin görüntülenmesi sağlanmaktadır. Bu işlem sırasında herhangi bir anormallik tespit edildiyse doku örneği de alınabilmektedir. Bu işlem toplamda 10 ila 15 dakika kadar sürmektedir. 

Histeroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılabilen histeroskopi; jinekolojik muayene sırasında herhangi bir hastalık belirtileri görüldüğünde  kesin tanı amacıyla yapabilmektedir. Aynı zamanda tanısı konmuş hastalıklarda tedavi için de kullanılmaktadır. Historoskopi yapılıken vajina kanalından küçük çaplı bir kamera ile girilir, rahim içi özel bir sıvı kullanılarak genişletilir ve net bir görüş sağlanır. Bu işlem doktor tarafından muayenehanede de yapılabileceği gibi ameliyathanede lokal veya genel anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Histerosopi işlemi;

  • Anormal vajinal kanamalarda
  • Doğumsal anormalliklerin teşhisinde
  • Daha önce tanısı konulan myom ya da poliplerin konumlarının, yapılarının ve büyüklüklerinin değerlendirilmesinde ve çıkarılması işlemi sırasında
  • Rahim içerisinde bulunan septumların incelenmesi,
  • Rahim içi yapışıklıklarının açılmasında uygulanmaktadır. 

Histeroskopi Kimlere Yapılır?

Histeroskopi uygulaması genital sistem bozuklukları yaşayan kadınlarda uygulanmaktadır. Histeroskopi hem tanı hem de tedavi amacı ile uygulanabilen bir yöntemdir. 

Histeroskopi uygulaması; tüp bebek tedavisinin tekrar tekrar başarısızlığa ulaşması, spiralin rahim için kaçması, rahim içerisinde doğumsal anomali ya da yapışıklık bulunması durumunda, rahim içi kanser oluşumunda ya da tekrarlayan düşüklerin nedenlerinin araştırılmasında tanı amacı ile gerçekleştirilmektedir. Tedavi amacı ile uygulanan histeroskopi işlemi ise; myomların alınması, rahim yapışıklıklarının açılması, rahim anomalilerinin tedavi edilmesi amacı ile başvurulan bir işlemdir. 

Histeroskopinin Avantajları Nelerdir?

En önemli avantajı, jinekolog tarafından muayene sırasında yapılabilmesidir. Ayrıca tüm rahim içi tabakası görüntülenebildiği için istenen her noktadan parça alınması mümkün olabilmektedir. Ayrıca bazı miyom tipleri ve poliplerin tedavisinde histeroskopi kesi olmadan, aynı gün içinde hasta taburcu olabilecek şekilde tedavi şansı sağlamaktadır. Günümüz teknolojisinin olanakları ile tıp alanında tanı ve tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Böylece görüntüleme sistemleri ile herhangi bir anatomik anormallik ayrıntılı ve konforlu bir şekilde teşhis ve sonrasında tedavi edilebilmektedir.

Histeroskopi işleminin riskleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Kullanılan ilaçlara karşı alerjik reaksiyon

- Rahmin delinmesi

- Solunumda güçlük

- Akciğerde sıvı birikmesi

- Anormal kanama

- Enfeksiyon

Histeroskopi ameliyatı ameliyathane ortamında ve anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir. Rahim içerisinde bulunan myom ya da poliplerin alınması, septumların çıkarılması ya da yapışıklıkların açılması amacıyla uygulanan histeroskopi ameliyatı; aşırı kanama, rahim yırtılması ya da benzeri risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi adına mutlaka tecrübeli uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. 

Ameliyat sonrasında akıntı ya da az miktarda kanama normal karşılanmakla birlikte kramp ve ağrılar da doktorun önermiş olduğu ağrı kesiciler ile baskılanabilmektedir. 

Histeroskopi ameliyatının diğer riskleri ise anesteziya bağlı ya da rahimin genişletilmesi için verilen sıvının alerjik reaksiona neden olması problemleridir. Nadiren görülen bu semptomlarda belirtiler ise; vücut ısısının düşmesi, solunumda güçlü çekme, akciğerlerde sıvı birikmesi ya da pıhtılaşma problemleridir.

Histeroskopi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Histeroskopi öncesinde herhangi bir hazırlık gerekir mi?

Histeroskopi öncesinde anestezi uygulaması yapılacağı için belirli süre açlık gerekmektedir.

Histeroskopi sonrası acı duyulur mu?

Histeroskopi uygulaması genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle herhangi bir ağrı ya da acı duyulmamaktadır.

Histeroskopi sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Histeroskopi uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir,

- 1 hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.

- Doktorun verdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

- Anormal bir kanama ya da ağrı yaşandığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Histeroskopi yöntemi sonrasında uygulanacak tedavi yöntemine alanında uzman jinekoloji uzmanları karar vermelidir. 

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com