Histeroskopik cerrahi başlıca şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

1. Ofis Histeroskopi

2. Operatif Histeroskopi

Operatif histeroskopi, içindeki kanallardan operasyonda kesme amacıyla kullanılacak makas veya iğne, dokuları tutma amacıyla kullanılacak forseps gibi araçlarının geçmesine izin verecek şekilde tasarlanmış cihazlardır. Bu cerrahilerde amaç rahim içinde saptanan hastalıkların düzeltilmesidir. Bu araçlar sayesinde rahim içi myomlar ve polipler çıkarılabilir, rahim içi yapışıklıklar (adezyon ya da asherman sendromu da denilmektedir) ve doğumsal rahim içi anomalileri (uterin septum gibi) gibi hastalıklar düzeltilebilir. Bazen rahim içinde kalan veya parçalanan spirallerin rahim dışına çıkarılmaları için operatif histeroskopi uygulanabilmektedir.

Operatif histeroskopide kullanılan kameraların çapı ofis (tanısal) histeroskopide kullanılanlara göre daha geniştirler. Cihazların daha kalın olması nedeniyle rahim ağzından geçilirken ağrı oluşabilmektedir. Bu nedenle operatif histeroskopide sıklıkla genel anestezi altında uygulanmaktadır.

Operatif histeroskopi vakalarının bir kısmında “rezektoskop” adı verilen daha büyük çaplı aletler kullanılmaktadır. Rezektoskop kullanımı sırasında genellikle rahim ağzının genişletilmesi (dilatasyon) gerektirmektedir. Ancak kliğimizde operatif histeroskopi işlemlerinde “rezektoskop” kullanım oranı çok düşüktür. Birçok vakada çok daha ince ve rahim ağzının genişletilmesine ihtiyaç duyulmayan “bettocchi” tipi histeroskoplar kullanılmaktadır. Ayrıca hastalarımıza spekulum uygulanmamakta, bu sayede hastalarımız minimal rahatsızlık hissettirerek prosedür tamamlanabilmektedir.

Operatif histeroskopi sıklıkla genel anestezi gerektiren, dolayısıyla ağrısız bir cerrahidir. Ancak her cerrahide olduğu gibi operatif histeroskopinin de enfeksiyon, kanama, rahim delinmesi (uterin perforasyon) gibi bazı komplikasyonları oluşabilir. Fakat bu riskler tecrübeli kliniklerde bu tür komplikasyonların görülme sıklığı son derece nadirdir

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com