Polipler her yaşta görülmelerine rağmen menapoz öncesi yıllar daha çok rastlanır.  Genç hastalarda , kısırlık problemi olan hastalardada görülür.  Menapoz sonrası hastalarda daha fazla olmak üzere şikayet olmadan rahim de polip gelişebilmektedir.  Genele bakılırsa rahimde  polip olan hastaların yarısında şikayet olmaz ve tesadüfi kontrollerde  tespit edilir. Polipler hastalarda adet kanama fazlalığı, ara kanama,  uzun süren kanamalar, lekelenmeler, sancı yapabilirler. Enfeksiyon eklenmişsse kokulu akıntı olabilir.

Polipler farklı nedenlerle gelişir. Uzun süre östrojen etkisinde kalma, rahimde  kürtaj doğum vb durumlarda parça kalması, iyi veya kötü huylu endometrıum tümörleri  neden olabilir.  Kötü bir hastalık olma ihtimali yaşla beraber artmakla birlikte genel olarak binde 3-5 arasındadır. Bu nedenle mutlaka patolojiye gönderilip incelenmelidir.

Polipler gebelik oranlarını pek fazla etkilemez ancak gebelik olduğunda düşük oranlarını arttırır. Gebelik oranları aşılama ve tüp bebek yapılacak  hastalarda  polip  alındıktan sonra gebelik oranları yüksek çıkmaktadır.  Tüp bebek yapılırken oluşan polipler gebelik oranlarını olumsuz etkilemez. Ancak önceden polip tespit edilmiş hastalarda polip alındıktan sonra tüp bebek yapılması tavsiye edilir.

Polipler tek olabileceği gibi rahim içinde daha fazlada olabilir.  Küçük polipleri ve rahimde köşelere yerleşmiş polipleri teşhis zordur.  Özellikle köşelerdeki  küçük polipler  tüplerin rahim içine açılan ağızlarının hemen önünde olup tıkanıklığa sebep olurlar. Şikayet vermezler fakat kısırlık yaparlar.

Tanıda ençok kullandığımız araç vaginal ultrasondur. Tabiiki rahim ağzından vajene sarkmış polipleri normal jinekolojik muayene ile de görerek  tanıyabiliriz.  Vaginal ultrasonda  şüpheli kalınan durumlarda  rahim içine serum fizyolojik verilerek ultrason tekrarlanır. Polip etrafındaki serum tanıyı güçlendirir.  Ancak kesin tanı ve tedavi rahim içine endoskopi ( histeroskopi ) ile yapılır. Küçük ve orta ölçekli polipler hiç rahimin boynunu buji denen aletlerle açmadan 4-5,5mm çaplı ince histeroskoplarla  ofis koşullarında rahim içine girilir ve bu düzeneğin içinden gönderilen  sıvı ve el aletleri aracılığı ile polip yapıştığı veya geliştiği yerden  ayrılır.  Polipler rahim içinde  ince bir sapla bağlı olabileceği gibi geniş bir kaide üzerindede bulunabilir.  Bazen çok zor ulaşılan yerlerde bulunabilir. Genelde sorunsuz bir şekilde, başarılı bir histeroskopik operasyonla çıkarılırlar. Tabii ki çıkarıldıktan sonra  patoloji incelemeye gider.

Operasyon izlemek için:  http://jineped.com/ameliyat-videolari/221-histeroskopi-1 linkini kullanabilirsiniz.

Yapılan bu histeroskopik polip eksizyonu operasyonu süresi 10-15 dakikadır. Kısa anestezi altında yapılır. Nefes borusuna tüp yerleştirilmez.  Bu nedenle ve anestezi ilaçları ile operasyonun kısa sürmesi toparlanma süresinin de kısa ( 30 dk ) sürmesine neden olmaktadır.  Operasyon sonrası polip sayısı tabanın genişliğine  göre miktarı adet benzeri bir kanama olur.   Yarım saat sonra yemek yiyebilir  ve normal yaşama kaldığı yerden devam eder. İş ve güç kayıbı olmaz.  Tedavi sonrası koruyucu antibiyotik ve olası ağrı için ağrıkesici reçete edilir. Ofis histeroskopi sonrası cinsel hayat kanama sonrası veya yaklaşık 7-10 gün sonra başlatılabilir.

Operasyon sonrası  polip tekrarlayabilir ancak zaman söylenemez. Yumurtalama ile ilgili sorunlar devam ettiğinde daha çok olmak üzere  her zaman böyle bir ihtimal vardır.  Önemli olan yarattığı şikayetleri ortadan kaldırmak. Kanamayı engelleyip kansızlığı önlemek ve yarattığı düşük yaşam kalitesi sorununu gidermek. Çocuk isteği varsa engelleri ortadan kaldırmaktır.

Prof. Dr. Özay Oral

Bu makalenin cevap verebileceği sorular:

Endometrial polip nedenleri
endometrial polip ve histeroskopi
Endometrial poliplerin özellikleri
Endometrial polip hiperplastik tipi
Endometrial polipektomi
Endometrial polip ve doktor
Endometrial polip tekrarlar mı?
Endometrial hiperplazi
Endometrial polip gebeliğe engel mi?
Endometrial polip ve ameliyat
Endometrial polip ve tüp bebek
Histeroskopi öncesi ve sonrası
Histeroskopi tipleri
Ofis histeroskopisi

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com