HPV virüsü ve aşısı, son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça gündemdedir. HPV, yüzden fazla değişik türü bulunan ve bazı türleri cinsel yolla bulaşarak hem kadınlarda, hem de erkeklerde genital siğiller başta olmak üzere rahim ağzı, penis, anüs, nazofarinks (boğaz) gibi bazı vücut bölgelerinde kansere neden olabilen bir virüstür. Özellikle yüksek riskli grup sayılan HPV tip-16 ve tip-18, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %70'inden sorumludur. Kanser açısından daha düşük riskli grupta yer alan HPV tip-6 ve tip-11 ise genital siğillerin %90'ının altında yatan nedendir.

HPV aşısının etkileri nelerdir?

HPV enfeksiyonlarını etkin bir şekilde engelleyecek bir aşının üretilmesi 2000'li yıllarda gerçekleşmiştir. Ülkemizde ise Nisan 2007 yılından itibaren HPV aşısı kullanılmaktadır. Aşı, yüzlerce HPV tipine karşın etkili olmamakla birlikte, kanser açısından yüksek riskli tiplere karşı koruyucudur, böylece rahim ağzı kanser olma ihtimalini azaltmaktadır. Ancak bilinmelidir ki, koruyucu özelliğine rağmen HPV aşıları tedavi edici özelliğe sahip değildir. Bu nedenle aşı, HPV yüksek riskli tipleri ile daha önceden karşılaşmamış hastalara uygulanmalıdır, bu şekilde koruyuculuğu 0’e yakındır.

HPV aşısı hangi sürelerle uygulanır?

HPV aşısı altı aylık süreçte üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Gebelikte HPV aşısı uygulaması önerilmemekle birlikte, her hangi bir olumsuz etkisi de bildirilmemiştir. HPV aşılaması sonrası hastaların, yine de, rahim ağzı kanseri taraması için pap-smear takiplerinin yapılması önerilmektedir.

Online Randevu

Özay Oral - DoktorTakvimi.com