Son yıllarda giderek daha çok duymaya başladığımız bir yöntem olan tüp bebek tedavisi, kadın ve erkek üreme hücrelerinin vücut dışında döllenme işlemine tabi tutularak bebek elde edilmesidir. Bu işlemin uygulanması için hastalarda öncelikle üreme hücreleri elde edilmelidir. Kadın yumurtaları yaklaşık 10-14 günlük bir tedavi sonrası geliştirilerek hazır hale getirilir, ardından erkek hücreleri ile birleştirilerek özel laboratuar şartlarında embriyo (cenin) oluşması sağlanır. Belli bir gelişim aşamasının ardından bu embriyolar özel kateterler ile rahim içine yerleştirilir.
Tüp bebek tedavisi geçmişte sadece tüplerinde hastalık mevcut olan hastaların tedavisinde uygulanabilmekteydi. Ancak günümüzde üreme hücresi saptanamayan erkeklerde, yumurtlama problemi olan kadınlarda ve diğer tedavi protokolleri ile gebelik elde edilemeyen çiftlerde de tüp bebek uygulanabilmektedir. Ayrıca endometriozis, polikistik over sendromu, azospermi (sperm yokluğu) gibi birçok patolojinin tedavisinde tüp bebek yüksek başarı şansı olan bir tedavi yöntemidir.
Tüp bebek yöntemi ilk geliştirildiğinde elde edilen yumurta ve sperm hücreleri özel koşullarda bir araya getirilerek embriyo oluşturulmaya çalışılırken, günümüz teknolojisinde spermler yumurta içine enjekte edilerek (mikroenjeksiyon) tüp bebek yapılmaktadır.