
Yumuşak şankr, Haemophilus ducrei adı verilen bir bakteri tarafından oluşan bağışıklık bırakmayan, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Belirtileri şüpheli cinsel ilişkiden yaklaşık 4-10 gün sonra ortaya çıkmaya başlamaktadır. Haemophilus bakterisinin deri ve mukozada herhangi bir hastalık oluşturmadan birkaç ay yaşayabildiği ve sonrasında meydana gelen deri veya mukoza çatlaklarından vücuda girerek hastalığı ortaya çıkardığı bilinmektedir. Hastalar taşıyıcı (portör) olarak bu cinsel yolla bulaşan hastalığın yayılmasını sağlarlar.
Bakterinin vücuda girdiği yerde küçük bir benek şeklinde kızarıklık oluşur. Bu benek daha sonra yara olmaya başlar. Ayrıca hastalığı yaşayan kişilerde yüksek ateş, baş ağrıları, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler gözlenebilir. Bu hastalığın önemli bir bulgusu olan şankr, sifiliz ile karışabilmektedir. Aralarındaki fark, yumuşak şankr’da izlenen lezyonun çevresinde kırmızılık ve ödem olmasıdır. Aynı zamanda yumuşak şankr, sifiliz kadar şiddetli klinik sonuçlara yol açmazlar.
Yumuşak Şankr Tedavisi
Bu enfeksiyon tedavisinde antibiyotikler etkilidirler. Antibiyotik seçimi antibiyograma göre yapılır ve sıklıkla tetrasiklin, sulfadiazin, streptomisin grubu ilaçlar tercih edilmektedir.
Ayrıca yara yerlerine pansuman da uygulanmalıdır.